Wilbert de Joode
Extremen
voorjaar 1999
 Rotterdamse
:Improvisatie
 Poel

 
Gastprojectleider: Wilbert de Joode

In samenwerking met de stichting  SWING werd een serie dubbelconcerten gepland van de Rotterdamse Improvisatie Poel / de Nedley Elstak Workshop, waarvoor beide ensembles onder leiding van Wilbert de Joode aan een eigen programma werkten.

Wilbert de Joode is wat de R:IP betreft een geweldenaar. Wilbert's project met de R:IP is nog steeds een ijkpunt voor de leden die mee hebben gedaan, en dat waren er heel wat. De 3 i's die de grondslag vormden voor de repetities en de uitvoeringen in Dodorama, Zaal 100 en SJU-huis, zijnde initiatief, intuïtie, intensiteit, bleken inderdaad de juiste ingrediënten om tot hoogstaande improvisatie te komen. Met psychologisch inzicht en muzikaal meestermanschap wist Wilbert de R:IP in trio, kwartet en kwintet te leiden naar het voorlopig hoogtepunt in haar bestaan. De sfeer tussen de optredende groepen (Nedley Elstak Workshop en Rotterdamse Improvisatie Poel) was erg goed en het publiek, in grote getale verschenen, liet zich ook niet onbetuigd. Wilbert de Joode heeft onomstotelijk aangetoond dat het mogelijk is zonder notenmateriaal, maar wel met concentratie en scherpte, tot muziek met de hoofdletter IM te komen.
 

musici:

Willy Bakker - zang
Ludo Broos - basklarinet
Guus Derkzen - sopraansax
Han van Hulzen - drums
Wilbert de Joode - contrabas 
Mariëtte Kleisen - tenorsax
Eric Koppenol - tenorsax
Jan Meyer - contrabas
Michael Lindquist - piano
Hans Pattist - tenorsax
Caroline Peters - contrabas
René Rijger - altsax
Hugo van Rooij - piano
Gilly Roth - tenorsax
Pierre Verbeek - zang, sopraansax, gitaar

Van de uitvoering in Dodorama werd een cd uitgebracht, waarop de R:IP in vijf verschillende formaties vrije improvisaties ten gehore brengt. Zie ook de pagina met cd-uitgaven.