Occidental Oddity  Rotterdamse
:Improvisatie
 Poel

 
projectleider:  Burton Greene 
 
 

Burton Greene, tegenwoordig werkzaam vanuit Amsterdam, heeft zijn sporen verdiend in de jazz & geïmproviseerde muziek en wel de meer vooruitstrevende, tevens maatschappelijk geëngageerde vorm hiervan. Sprekend voorbeeld is zijn samenwerking met bassist Mark Dresser, met wie hij een duo vormt, onder de noemer ‘Peace Beyond Conflict’.

Greene werkt al langere tijd met klezmer- en Sefardische (uit het Midden-Oosten afkomstige) thema’s in de muziek- hij is lid van sextet Klezmokum- en is derhalve kundig in het werken met ‘oneven maatsoorten’. De R:IP wilde graag nader kennis maken met deze ritmes en muzikale structuren. Een project met de klassiek en jazz-geschoolde Greene, wiens wortels terug gaan naar de Joodse en Roemeense cultuur, bood hier een prachtige gelegenheid toe. Zijn workshopaanbod behelst bijvoorbeeld een traditionele klezmer-compositie, waarin het van oorsprong aanwezige ritme al spelend verschoven wordt; een compositie gebaseerd op Joods-Arabische toonschalen in verschillende ritmes, met improvisatiemogelijkheid; een Sefardisch lyrisch stuk dat met een ongewone swing-feel gespeeld zal gaan worden; swingende Sefardische stukken met ‘Balkan- en Midden-Oosten feeling’ gespeeld, en variaties gebaseerd op Noord-Afrikaanse ritmes. 
 

Burton Greene werkte in New York in de jaren ’60 met musici als Alan Silva, met wie hij in ’63 The Free Form Improvisation Ensemble oprichtte, Albert Ayler, Rashied Ali en anderen. Hij was lid van de Jazz Composers Guild en was betrokken bij de New Music Concert Series in Town Hall in de Big Apple.
Vanaf 1969 tourt Greene in zowel West- als Oosteuropa en maakt hij veel opnamen van zijn composities die in een gevariëerde context plaats vinden. Een eclectisch componist en performer te noemen, laat hij in zijn werk invloeden toe vanuit de jazz, de hedendaags gecomponeerde muziek, elektronische muziek en een grote verscheidenheid aan volksmuziek.
Burton heeft met veel musici samengewerkt waaronder John Tchicai, Anthony Braxton, Han Bennink, Sean Bergin, Akki Hak, Roy Campbell en Mark Dresser .